Auto van de zaak

Een auto van de zaak lijkt zo mooi en voordelig, maar is dat ook zo?

Het is niet altijd voordelig om een auto van de zaak te rijden.  De bijtelling kan hoger zijn dan het voordeel wat je er privé mee bespaart.

 

Let daarom op de volgende 4 punten!

  • Rijd je met de auto van de zaak op jaarbasis meer dan 500km privé? Dan is het verplicht om een bedrag bij je inkomen op te tellen voor het privé gebruik van de zakelijke auto. Deze bijtelling gaat altijd over de cataloguswaarde van de auto. Op de site van RDW kan je per auto de hoogte van de cataloguswaarde terugvinden.

 

  • Is de auto ouder dan 15 jaar dan is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer. Hierdoor kan je aan een lage bijtelling komen. Als ondernemer betaal je aan het eind van het jaar een btw-bijtelling over de cataloguswaarde (momenteel 12%}.

 

  • Alle kosten die gerelateerd zijn aan de auto worden dan door de zaak betaald en als zakelijke kosten geboekt. Te denken valt aan brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoudskosten, en eventueel afschrijvingskosten.

 

  • Wil je geen bijtelling betalen? Dan kun je ervoor kiezen om de auto volledig zakelijk te gebruiken. Dit moet je vooraf bij de belastingdienst melden. Hiervoor moet je wel een strikte kilometer telling bij houden en privé niet meer dan 500 kilometer per jaar rijden.

 

  • Je kan er ook voor kiezen om geen auto van de zaak te rijden, maar je privéauto te gebruiken. Dan mag je 19 cent per kilometer declareren aan de onderneming. Het is belangrijk om dit strikt bij te houden. Er zijn verschillende tools waarmee je je kilometer gebruik goed bij kan houden. Alle aan de auto gerelateerde kosten mogen dan niet door de zaak betaald worden. Over de gedeclareerde kilometervergoeding kan de ondernemer ook 12% BTW terugvorderen.

 

Let op! Iedere auto, ondernemer en situatie verschilt van elkaar.

Wil je meer weten over ondernemen en administratie, bekijk dan onze wekelijkse blogs.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor gratis advies rondom het zakelijk rijden.