Waar moet een verkoopfactuur aan voldoen?

Blog - Verkoopfactuur

Waar moet een verkoopfactuur aan voldoen?

De verkoopfactuur is één van de belangrijkste onderdelen van een administratie. Het is daarom dus ook erg belangrijk dat de verkoop factuur volledig is en een professionele uitstraling heeft. Maar aan welke wettelijke eisen moeten deze facturen voldoen?

De 10 eisen waaraan een verkoopfactuur moet voldoen!

 • Volledige adressering;

Een factuur waar de adresseringen onvolledig zijn of zelfs ontbreken moet worden geweigerd. Deze zijn namelijk ongeldig. Volledige en nauwkeurige adresgegevens zijn dus erg belangrijk. Je wilt namelijk niet dat je verkoopfactuur afgekeurd word.

LET OP! Als er sprake is van een postbusnummer dient u alsnog het volledig adres te noteren.

 • Uw btw-nummer;

Het BTW-nummer word na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel automatisch aangemaakt en opgestuurd. U hoeft zich dus niet apart bij de belastingdienst in te schrijven. Dit nummer moet u vermelden op het factuur.

 • Uw KvK nummer;

Bij het inschrijven van uw onderneming in het handelsregister krijgt u van de Kamer van Koophandel automatisch uw eigen KvK-nummer. Dit nummer moet u vermelden op het factuur.

 • De factuurdatum;

De datum van het uitreiken van de factuur. Kortom, de datum dat u de factuur aanmaakt, uitprint en verstuurd.

 • Een uniek en oplopend factuurnummer;

Twee facturen met hetzelfde factuurnummer mogen niet voorkomen in uw administratie. Zorg er daarom dus voor dat er een duidelijk systeem in de administratie zit.

Tip! Scheidt de boekjaren door het factuurnummer te beginnen met het jaartal. Bijvoorbeeld factuurnummer 20170001. Hou hier rekening met het verwachtte aantal facturen per jaar.

 • Een omschrijving van de werkzaamheden of producten;

Een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden of producten neemt de twijfel weg. Geef daarom een korte duidelijke omschrijving van uw werkzaamheden of producten en noem de periode waarin in deze werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk om welke werkzaamheden de factuur betrekking heeft.

 • Het aantal van de geleverde werkzaamheden of producten;

 • De datum waarop de werkzaamheden of producten geleverd zijn;

Op het moment dat er sprake is van een vooruitbetaling, noteert u hier de datum van.

 • Het bedrag exclusief btw dat u in rekening brengt;

Levert u werkzaamheden of producten met verschillende btw-tarieven. Vermeld dan ieder btw bedrag apart op de factuur. Op deze manier blijft het overzichtelijk.

Daarnaast is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden.

 • Vermeld het totaalbedrag.

Misschien wel het belangrijkste voor de ondernemer!
En vergeet uw bankrekeningnummer niet vermelden!

 • Opmaak

Een verkoopfactuur zegt veel over de onderneming. Zorg dus voor een professionele uitstraling van jouw bedrijf. Een verkoopfactuur is namelijk een belangrijk marketingmiddel. Een vermelding van uw logo, uw webadres en telefoonnummer mogen daarom ook nooit ontbreken.

 

Wil je meer weten over?  Bekijk dan eens onze andere blogs. of neem volledig vrijblijvend contact met ons op.